Vinkit ensikertalaiselle kuntosalille

Miten valmistaudun?

Kuntosalille saapuminen ei vaadi erityistä valmistautumista. Ruokailu on hyvä tehdä viimeistään 2 tuntia ennen kuntosalille saapumista. Näin jaksat paremmin ja saat harjoituksesta kaiken hyödyn irti. Pieni välipala voi olla hyvä nauttia noin 15–30 minuuttia ennen kuntosalia. Se voi olla esimerkiksi banaani tai energiapatukka. Jos tavoitteena on painon pudottaminen, kannattaa liiallisen energian nauttimista kuitenkin välttää.

Mitä mukaan?

Kuntosalille voit pukeutua liikuntaan soveltuvaan rentoon asuun esim. verryttelyasuun, collegeasuun tai vaikka shortseihin ja T-paitaan. Lisäksi mukana on hyvä olla sisäjalkineet, joissa vaaleat pohjat sekä pieni pyyhe, hikipyyhe.

Mitä huomioitavaa kuntosalilla?

Jos et ole ennen käynyt kuntosalilla tai olet käyttänyt erilaisia välineitä, suosittelemme yksilöllisen ohjausajan varaamista ohjaajalle. Ohjausajan voit varata Maximin nettikaupasta tai puhelimitse. Ohjaaja opastaa sinut käyttämään laitteita. Opastuksen jälkeen voit käydä silloin kuin sinulle parhaiten sopii.

Kuntosalilla voit harjoitella vapaasti omaan tahtiisi, omilla kuormillasi ohjelmasi mukaisesti. Harjoittelun jälkeen on kohteliasta ottaa tangoista painot pois, ja asettaa ne niille varattuihin telineisiin. Hikipyyhe on hyvä laittaa laitteen istuimelle / selkänojalle aina harjoitellessasi. Usein harjoittelu sisältää useamman sarjan samassa laitteessa. Sarjojen välillä voit jaloitella ja samalla antaa toisille asiakkaille mahdollisuuden käyttää laitetta.

Mitä teen kuntosaliharjoittelun jälkeen?

Harjoittelun jälkeen on hyvä nauttia ravintoa, joka täyttää ehtyneet varastot ja palauttaa vireystilasi. Harjoituksen jälkeen tai vaikka myöhemmin kotona kannattaa lihaksia hieman venytellä.

Huom! Uuden liikunnan aloittaminen aiheuttaa aina lihaskipua. Tämä ei ole millään tavalla vaarallista vaan ainoastaan viesti lihakselta, että nyt on tehty jotain mihin se ei ole tottunut. Ja sehän on tarkoituskin! Antamalla lihakselle / elimistölle uusia ärsykkeitä se kehittyy toivomaamme suuntaan. Ensimmäisten kertojen jälkeinen lihaskipu menee parhaiten pois venyttelemällä ja harjoittelemalla kevyesti. Eli, älä jätä harjoitteluasi väliin lihaskivun takia, vaan suorita se kevyemmin. Lihaskipu ei ole jatkuva ilmiö vaan korostuu nimenomaan harjoittelun alussa.

Mitä jos en osaa?

Jos koet epävarmuutta voit aina kysyä neuvoa ohjaajilta, tai paikalla olevalta henkilökunnalta. Me kaikki autamme sinua mielellämme. Me olemme täällä vain sinua varten. Lisäksi löydät Aloittelijan saliohjelman kuntosali-sivulta.

Termit?

ToistoTarkoittaa harjoituksessa tehtävää yhtä toistoa alkupisteestä loppupisteeseen ja takaisin.
SarjaSarjassa on useita toistoja peräkkäin ilman lepoa välissä esim. 10 toistoa = 1 sarja.
MaksimivoimaSuurin voima jonka lihas pystyy tuottamaan.
KestävyysAika jonka lihas pystyy ylläpitämään työtä.
Aerobinen/CardioLiikunta, jossa tehdään työtä yleensä pitkäkestoisesti (yli 10 min) alhaisella sykkeellä.
LämmittelyAlkuverryttely, jossa sykettä nostetaan niin, että lihakset lämpenevät.

Kaikkein tärkeintä: Autamme sinua niin paljon treenaamisessa kuin itse haluat! Jos olet itsenäinen kuntoilija, emme turhaan häiritse sinua. Jos sen sijaan tarvitset henkilökohtaista apua tai tsemppaajaa, olemme tukemassa sinua.